Tüzük
- Anasayfa
- Tüzük
ROBOT ENTEGRATÖRLERİ ve YÜKSEK TEKNOLOJİLİ SİSTEM ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ TÜZÜĞÜ
Madde – 1: Derneğin Adı:
Derneğin Adı: Robot Entegratörleri ve Yüksek Teknolojili Sistem Üreticileri Derneği’dir. Derneğin kısa adı “ROBODER” olarak anılacaktır.
Madde – 2: Derneğin Merkezi:
Derneğin merkezi Bursa’dadır. Derneğimizin Bursa merkezi dışında İstanbul veya diğer illerde gereğinde yurtdışında temsilcilikler açma yetkisi yönetim kuruluna aittir.
Derneğin şubesi açılmayacaktır.
Derneğin amacı ve bu amacı gerçekleştirmek için dernekçe sürdürülecek çalışma konuları ve çalışma biçimi:
Madde-3:Derneğin Amacı:
Derneğin ana hedefi; yatırım amaçlı robotik ve yüksek teknolojili; üretim tesisleri, montaj üretim hatları, üretim sistem entegrasyonları, işe ve amaca özel otomasyonlu makinalar, donanım ve aksamları, otomasyon programlama ve ilgili yazılımların imalatı konusunda çalışan üyeleri arasında ekonomik, mali, hukuki, idari, teknolojik, ithalat ve imalatla ilgili ortak sorunlarını çözümleyecek çalışma ve teşebbüslerde bulunmak, işbirliği, dayanışma tesis etmek, bilgi alışverişini sağlamak, ortak satın alma faaliyetleri ile rekabetçilik elde etmek, devletin ilgili birimlerinin sektör ve sektör müşterileri için uyguladığı teşvik içeriklerine katkı koymak, kalifiye ara eleman ve mühendisler yetişmesi işbirlikleri oluşturmak, fuar vb organizasyonlarda kolaylaştırıcı rol üstlenmek, ulusal teknolojiye destek olmak, ortak Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştirmek ve partnerlik ilişkileri tesis etmek, firma birleşimlerine hakemlik etmek, faaliyetleri organize etmek, ileri mühendislik süreçlerine ortak çözümler üretmek, insan kaynakları havuzu oluşturmak, bültenlerle bilgilendirmeler yapmak ve yüksek teknoloji alanında hem sektöre hem de devletin ilgili kurumlarına bilgilendirmeler yapmak gibi faaliyetleri yürütmektir.
Yanı sıra; sektörün iş kesimlerince cazibesini arttırmak, piyasa değerine ve prestijine katkı sağlamak, Türkiye’de robotlu üretim tesisleri, robotik ve yüksek teknolojili üretim sistemleri ve otomasyonlu özel makine imalatını geliştirmek, en ileri seviyeye çıkarmak ve memleketin yüksek teknolojili üretim yatırım ihtiyacının yurt içinden sağlanması için gerekli çalışmaları yapmak, Uluslararası entegrasyon hedefi doğrultusunda Ulusal bazda robotik ve yüksek teknolojili üretim sistemleri sanayi ve otomasyonlu özel makina imalat sanayinin rekabet gücünü arttırmak için, uluslararası ekonomik yapıda belirgin ve kalıcı bir yer edinmesine çalışmaktır.
Dernek, hiçbir zaman siyasi faaliyetler içerisinde yer alamaz.
Madde – 4: Derneğin Çalışma Konuları:
Derneğe üye olma, üyelikten çıkma ve çıkarılmanın şart ve şekilleri:
Madde – 5: Üye olma hakkı:
Fiili ehliyete sahip olan gerçek veya tüzel kişiler, derneğin amaçlarını benimseyenler, 5253 Sayılı Dernekler Kanunu ve Türk Medeni Kanununda belirtilen sürekli ve süreli hak yoksunluğu veya hak sınırlaması kapsamında kalmamak koşulu ile derneğe üye olabilir. Dernek yönetim kurulu, üyelik için yapılacak yazılı müracaatları en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlayıp, sonucu müracaat sahibine yazı ile duyurmak zorundadır. Hiç kimse üye olmaya zorlanamaz.
Madde – 6: Üyelik Çeşitleri:
Derneğin 3 çeşit üyeliği vardır.
Asli Üyelik
Fahri Üyelik
Madde – 7: Asli Üyelik.
Derneğe asli üye olarak sadece robotik ve yüksek teknolojili üretim sistemleri, montaj üretim hatları, üretim sistem entegrasyonları, işe ve amaca özel otomasyonlu makina, donanım ve aksamları, otomasyon programlama ve ilgili yazılımların imalatı konusunda faaliyet gösteren tüzel ve gerçek kişi kuruluşlardan aşağıdaki şartlara haiz olanlar üye olabilirler.
İmalatçı Firmalar:
Şartlarına haiz olup, işbu Tüzük hükümlerine göre asli üye olmak isteyen tüzel ve gerçek kişi işletmeler; Dernek Yönetim Kurulu’na başvururlar.
Başvuru yazılı olup; Dernekçe hazırlanmış üye giriş beyannamesini doldurmak, imzalamak ve Dernek Yönetim Kurulunca bildirilen bilgi ve belgeleri iletmek, o yıl için belirlenen üye giriş ödentisini ve yıllık ödentiyi müracaat sırasında ödemesi suretiyle olur.
Üye giriş ödentisinin tamamı, içinde bulunulan senenin yıllık ödentisinin ise gereken (kalan aylara isabet eden) bölümü alınır. Bu ödemeler yapılmadığı sürece Dernek üyelik işlemleri başlatılmaz. Müracaat sahibinin herhangi bir sebeple üyeliğe kabul edilmemesi ve/veya müracaatını geri çekmesi halinde ödemelerin tamamı ret kararına ve/veya müracaatını geri çekmesini müteakip en geç 30 (otuz) gün içerisinde iade edilir.
Dernek Yönetim Kurulu Kararı ile üyeliğe tavsiye edilmediği sürece, müracaat sahibinin en az iki üye tarafından tavsiye edilmesi zorunludur. Müracaatlar ayrıca tüm üyelere e-posta ile duyuru yapılarak başvuru hakkında varsa görüşleri talep edilir.
Adayın Dernek üyeliğine kabul edilmesi üzerine “Dernek Üye Defteri”ne kaydı yapılır.
Üyeliğe kabul edilmeyenler, başvuru sonucunun kendilerine bildirim tarihi üzerinden 2 (iki) yıl geçmeden tekrar Derneğe üye olmak üzere başvuruda bulunamazlar. Üyelikten çıkan ve çıkarılan üyeler için de aynı koşul geçerlidir.
Dernek üyeleri eşit haklara sahip olup; her üyenin Genel Kurul’da bir oy hakkı vardır. Derneğe üye olan tüzel kişi, temsil ve ilzamla yetkili kişi veya bu kişi tarafından temsille görevlendireceği bir kişi vasıtasıyla oy kullanır. Temsilcinin kendisi üye firmanın doğrudan temsil ve ilzamına yetkili değil ise; bu temsilcinin Yönetim Kurulu Üyesi, Şirket Ortağı, Şirket Müdürü veya şirket ücret bordrosuna kayıtlı olması gerekir. Tüzel kişi üyelerin görevlendirdikleri kişilerin, kendi tüzel kişiliklerinde meydana gelen değişiklikleri (İşten ayrılma, görev değişikliği, hisse devri vb. gerekler) derhal Yönetim Kurulu’na yazılı olarak bildireceklerdir.
Temsille görevlendirilecek kişinin oy kullanabilmesi için şirket antetli kağıdına hazırlanacak “Temsilci Görevlendirme Yazısı”nın imzalanıp kaşelenerek imza sirküleri ile birlikte, Genel Kurul’un ilk toplantı tarihinden en az 3 (üç) gün öncesinde, Derneğe iletilmesi gereklidir. Temsille görevlendirilen kişinin başkanlık veya temsil görevi sona erdiğinde, tüzel kişi adına oy kullanacak kimse yeniden belirlenir.
Her üyenin, Derneğin faaliyetlerine katılma hakkı vardır.
Asli Üyeliğin Sona Ermesi:
Madde – 8: İstifa İle:
Hiç kimse, dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Yazılı olarak bildirmek kaydıyla her üye dernekten çıkma hakkına sahiptir. Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Üyelikten çıkan üyeler, Üye Kayıt Defteri’nden silinir ve 2 (iki) yıl geçmeden Derneğe yeniden üye olamazlar. Dernekten çıkan üyeler, Dernek malvarlığında hak iddia edemezler.
Madde – 9: Kendiliğinden:
Üyelik için kanunda veya tüzükte aranılan nitelikleri sonradan kaybedenlerin dernek üyeliği kendiliğinden sona erer. Bu durumlardan birinin tespiti halinde (örneğin, iş bırakma, şirketin tasfiyesi vb.), üyelik kaydı başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın Yönetim Kurulunca silinir. Üyeliğin kendiliğinden sona ermesi durumu üye olan tüzel kişiyi dernekte temsil eden gerçek kişiye yazılı olarak bildirilir. Üye olan tüzel kişiyi dernekte temsil eden gerçek kişinin emekli olması, işi bırakması vs. hallerde tüzel kişi dernekte kendisini temsil edecek bir başka kişiyi seçer ve derneğe 30 (otuz) gün içinde yazılı olarak yasal evrakları ile bildirir.
Madde – 10: Üyelikten Çıkarılma:
Üyenin yükümlendiği ödentiyi vaat ettiği dönem içerisinde ödememesi halinde, önce dernek genel sekreterliği tarafından bir hatırlatma yazısı gönderilerek kendisine 180 gün mehil verilir. Mehil içerisinde ödentisini ödemeyen üyenin, Yönetim Kurulu kararı ile başkaca hiçbir işleme gerek kalmadan üyelik kaydı üye kayıt defterinden silinir.
Aşağıdaki hallerde üyeler disiplin cezasına çarptırılabilir ve hatta Yönetim Kurulu kararı ile dernekten ihraç edilebilirler:
Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde, ilgili üyeler Yönetim Kurulu Kararı ile üyelikten çıkarılır. Dernekten çıkarılan üyeler, Üye Kayıt Defteri’nden silinirler ve 2 (iki) yıl geçmeden Derneğe yeniden üye olamazlar. Dernekten çıkarılan üyeler, Dernek malvarlığında hak iddia edemezler.
Dernek üyeliğinden istifa ile çıkan, kendiliğinden üyeliği sona eren veya üyelikten çıkarılan üyeler, üyelikte bulunulan sürenin ödentisini ve varsa Derneğe olan birikmiş borçlarını ödemekle sorumludurlar.
Madde – 11: Fahri Üyelik:
Yatırım amaçlı robotik ve yüksek teknolojili üretim sistemleri, montaj üretim hatları, üretim sistem entegrasyonları, işe ve amaca özel otomasyonlu makina, donanım ve aksamları, otomasyon programlama ve ilgili yazılımların imalatı konusunda, sektöre, bilim ve iş dünyasına hizmeti ve emeği geçmiş olan kişilere, akademik çalışmaları ile sektöre katkı sağlamış kişilere yönetim kurulu kararı ile fahri üyelik verilir.
Kurucu üyelerden, genel kurul kararı ile veya kanundan doğan sebepler dışında herhangi bir sebepten üyelikten ayrılanlar başvurmalarına gerek kalmaksızın fahri üye sayılırlar. Fahri üyeler genel kurulda nisaba dahil edilemezler, fahri üyeler bu üyelere mahsus özel deftere kayıt edilebilirler.
Fahri Üyeler Genel Kurul’da toplantı ve müzakerelere katılabilmekle birlikte oy kullanamazlar, herhangi bir giriş ödentisi ve yıllık ödenti ödemek zorunda değildirler.
Madde – 12: Asli Üyelerin Yükümlülükleri:
Asli Üyeler, aşağıdaki yükümlülüklere uymak zorundadır:
Madde – 13: Üyelerin Hakları:
Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir.
Madde – 14: Derneğin Organları:
Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir;
Derneğin yönetime destek olan diğer organları ise şunlardır
Yönetim Kurulu oluşumu ve süresi belirli, gerekli konular için çalışma grupları da oluşturulabilir.
Yukarıda sayılan organlar dışında, ihtiyaç duyulması halinde Yönetim Kurulu Kararı ile çeşitli komiteler oluşturulabilir. Bu komitelerde Dernek üyesi olmayan uzman kişiler de görevlendirilebilir. Kurulan komiteler Yönetim Kurulu’na bağlı olarak çalışırlar. Bununla birlikte komiteler, hem Yönetim Kurulu hem de Genel Sekreterlik’e görüş sunarlar.
Madde – 15: Genel Kurulun Kuruluş Şekli:
Genel Kurul, derneğe kayıtlı asil üyelerden oluşur.
Madde – 16: Genel Kurulun Toplanma Zamanı:
Genel kurul 3 yılda bir Kasım ayı içerisinde Yönetim Kurulunca belirlenecek gün, yer ve saatte toplanır. Genel Kurul toplantıya Yönetim Kurulunca çağrılır.
Olağanüstü toplantı; Genel kurul, yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek asil üyelerinden dörtte birinin yazılı başvurusu üzerine olağanüstü toplanır. İmzalarının noterden tasdikli olması şartı aranır. Olağanüstü toplantı talebinde bulunan üyelerin kimliği ve genel kurula katılma haklarının olup olmadığı Yönetim Kurulunca incelenir ve bu inceleme neticesinde de olağanüstü toplantıya çağrı yapılabilir. Yönetim Kurulu, genel kurulu toplantıya haksız gerekçe ile çağırmazsa üyelerden birinin başvurusu üzerine Sulh Hukuk Hâkimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir. Olağanüstü Genel Kurul toplantılarında, sadece toplantıyı gerektiren konu veya konular görüşülür.
Olağan Genel Kurul toplantısına üç ay veya daha az bir zaman kala her ne sebeple olursa olsun Dernek Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın boşalması veya Yönetim Kurulu’nun üye sayısı, yedek üyelerin de kurula davetine rağmen salt çoğunluğun altına düşmesi halinde, toplanacak ilk Olağan Genel Kurul’da Dernek Yönetim Kurulu Başkanı veya yeni Yönetim Kurulu üyeleri seçilir. İstifa etmemiş üyeler olağan genel kurula kadar görevlerine devam ederler, bu durumda seçilecek yeni Başkan veya Yönetim Kurulu’nun görev süreleri, olağan seçim Genel Kurul toplantısına kadardır.
Yönetim Kurulu’nun istifalar nedeniyle salt çoğunluğun altına düşmesi veya başkanlığın boşalması, olağan genel kurul toplantısına üç aydan fazla bir süre kala olmuş ise; Genel Kurul, tüzüğün ilgili maddesine göre bir ay içinde olağanüstü toplantıya çağrılır.
Madde – 17:- Genel Kurul Çağrı Usulü:
Yönetim Kurulu, Dernek Tüzüğü’ne göre Genel Kurul’a katılma hakkına sahip üyelerin listesini düzenler. Genel Kurul’a katılacak üyeler, en az 15 (onbeş) gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi dernek internet sitesinde veya bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Gerekli görüldüğü takdirde hatırlatma amaçlı müteakip elektronik postalar ve cep telefonu mesajları da gönderilebilir.
Birinci toplantı da çoğunluk sağlanamadığı takdirde ikinci toplantının arasında bırakılacak zaman 7 (yedi) günden az, 60 (altmış) günden fazla olamaz.
Toplantı çoğunluk sağlanamaması dışında başka bir sebeple geri bırakılırsa sebebi de belirtilerek tutanağa geçirilir. Yeniden alınacak olan Yönetim Kurulu Kararı ile üyelere duyurulur.
İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç 6 (altı) ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya birinci paragrafta belirtilen esaslara göre yeniden çağırılır
Genel Kurul Toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Bütün üyelerin gelmeksizin yazılı katılımıyla alınan kararlar ile Dernek üyelerinin tamamının Kanun’da yazılı çağrı usulüne uymaksızın bir araya gelerek aldığı kararlar geçerlidir. Bu şekilde karar alınması, olağan toplantı yerine geçmez.
Madde:18: Genel Kurul Toplantı Yeri:
Genel kurul toplantıları Yönetim Kurulunun tespit edeceği yerde yapılır.
Madde – 19: Genel Kurul Toplantısı Yeter Sayısı:
Genel Kurul, Dernek Tüzüğü’ne göre Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının katılımıyla toplanır. Tüzük değişikliği, Derneğin feshinin gerekmesi halinde; üyelerin üçte ikisinin katılımıyla toplanır. Çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz, tüzük değişikliği veya fesih konusu görüşülecek dahi olsa yönetim ve denetim kurulunun asıl üye sayısının iki katından az olmamak üzere üyenin toplantıya katılımı yeterlidir.
Madde – 20: Genel Kurul Toplantısının Yapılış Usulü:
Dernek Genel Kurul toplantıları; ilgili Yönetim Kurulu Kararı’nda belirtilen, gün, saat ve yerde yapılır. Genel Kurul’a katılacak olan üyeler Yönetim Kurulunca düzenlenen üye isim listesindeki adları karşısına imza atarak, toplantı yerine girerler. Kimlik belgesini göstermeyenler, belirtilen listeyi imzalamayanlar ile genel kurula katılma hakkı bulunmayan üyeler toplantı yerine alınmazlar.
Toplantı yeter sayı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir ve Tüzüğün 17. Maddesine göre ikinci toplantı yapılır.
Tüzüğün 19.Maddesi’nde belirtilen çoğunluk sağlanmışsa, durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı, Yönetim Kurulu Başkanı tarafından veya görevlendireceği Yönetim Kurulu Üyesi tarafından açılır.
Açılıştan sonra toplantıyı idare etmek üzere bir Genel Kurul Başkanı, yeteri kadar Başkan Yardımcısı ve Kâtip seçilir.
Toplantının yönetimi, Genel Kurul Başkanı’na aittir. Kâtipler, toplantı tutanağını düzenler ve Başkan ile birlikte imza ederler. Toplantı sonunda tutanak ve diğer belgeler, Yönetim Kurulu Başkanı’na teslim edilir. Yönetim Kurulu Başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen Yönetim Kurulu’na 7 (yedi) gün içinde teslim edilmesinden sorumludur.
Genel Kurul’da her üyenin bir oy hakkı vardır. Üye firma temsilcisi oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Fahri Üyeler Genel Kurul Toplantıları’na katılabilir; ancak oy kullanamazlar.
Tüzel kişi üyelerinden, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır. Bu hallerde Tüzüğün 6. Maddesi’nde yer alan “Temsilcinin kendisi üye şirketi doğrudan temsil ve ilzamına yetkili değil ise bu temsilcinin Yönetim Kurulu Üyesi, Şirket Ortağı, Şirket Müdürü veya şirket ücret bordrosuna kayıtlı olması gerekir” hükmü temel alınacaktır.
Madde – 21: Genel Kurul Toplantısında Görüşülecek Konular:
Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür ve karara bağlanır. Ancak, Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda hazır bulunan üyelerin en az 1/10’i tarafından görüşülmesi istenen maddelerin gündeme alınması da zorunludur.
Olağanüstü Genel Kurul toplantılarında ise, sadece toplantıyı gerektiren konu veya konular görüşülür. Gündeme yeni maddeler eklenemez. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin 1/10’u tarafından görüşülmesi istenen maddelerin gündeme alınması zorunludur.
Genel Kurulun Görevleri, Yetkileri, Oy Kullanma ve Karar Alma Usul Ve Şekilleri:
Madde – 22: Genel Kurulun Görev ve Yetkileri:
Aşağıdaki yazılı hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır.
Madde – 23: Oy Kullanma ve Karar Alma Usul ve Şekilleri:
Genel kurul kararları toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla; Tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları ancak toplantıya katılan üyelerin 2/3 çoğunluğuyla alınır. Oylar gizli veya açık olarak belirlenir. Gizli oylar yönetim kurulu tarafından mühürlenmiş kâğıtların veya oy pusulalarının, üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra mühürlenmiş veya içi boş bir kaba katılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır. Açık oylamada ise genel kurul başkanının belirteceği yöntem uygulanır. Geçerli oyların yarısından bir fazlasına erişen aday veya öneri kazanmış veya kararlaştırılmış olur. Her üye genel kurulda bir oy hakkına sahiptir. Üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır.
Tüzel kişi üyelerinden, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır. Bu hallerde Tüzüğün 7. Maddesi’nde yer alan “Temsilcinin kendisi üye şirketi doğrudan temsil ve ilzamına yetkili değil ise bu temsilcinin Yönetim Kurulu Üyesi, Şirket Ortağı, Şirket Müdürü veya şirket ücret bordrosuna kayıtlı olması gerekir” hükmü temel alınacaktır.
Yönetim ve Denetleme Kurullarının Görev Ve Yetkileri, Ne Suretle Seçileceği, Asil ve Yedek Üye Sayısı:
Madde – 24: Yönetim Kurulu Seçimi, Asil ve Yedek Üye Sayısı:
Yönetim Kurulu, Derneğin yürütme ve temsil organıdır. Yönetim Kurulu, Başkan dâhil 9 (dokuz) asil ve 5 (beş) yedek üyeden oluşur. Başkan ve Yönetim Kurulu seçimleri, Genel Kurul tarafından, blok liste ile gizli oy ve açık sayım yöntemiyle yapılır.
Yönetim Kurulu Başkan Adayları genel kurul günü genel kurul delege sayısının 1/5’i tarafından imza altına alınmış başvurusu ile adaylıklarını Genel Kurul Başkanlığı’na bildirmek zorundadırlar.
Adayların, “Aday Listesi” oluşturmak suretiyle seçime katılması mümkündür. Seçimde kullanılacak oy pusulası, o dernek biriminin temel yönetim organları için hazırlanır. Bu oy pusulasında seçilecek üye sayısı kadar, asil üye adayı ile seçilmesi gereken yedek üyesi sayısı kadar aday yer alır. Asil ve yedek üyeler ayrı ayrı belirlenir. Seçilecek asil ve yedek üye sayısından az veya fazla isim yazılı pusulalar ve aynı pusulada aynı ismin 2 kez yazılı olması durumundaki pusulalar geçersizdir. Temel yönetim organları için tek oy pusulası düzenlenir. Her üye derneğin temel yönetim organlarından birine seçilebilir. Bir üye derneğin iki temel yönetim organında birden görev yapamaz.
Genel Kurul’a katılan delegelerden en çok oy alan liste 3 (üç) yıl için Başkan ve Yönetim Kurulu olarak seçilir. Oyların eşitliği durumunda, ikinci tur oylama ile sonuç alınır. Eşitliğin yine bozulmaması durumunda Divan Kurulu Başkanı’nın belirleyeceği yöntem ile adaylar arasında kura çekilerek, Başkan ve Yönetim Kurulu seçilir. Yönetim Kurulu’nda asil üyelerden boşalma olduğu takdirde, Yönetim Kurulu’nun uygun gördüğü yedek üye yazım öncelik sıralamasına bakılmaksızın asil üyelik için görevlendirilir. Yönetim Kurulu Başkanlığının boşalması halinde ise, Olağan Genel Kurul toplantısına 6 aydan az bir süre varsa, Yönetim Kurulu’nun Başkan Yardımcılarından seçeceği kişi Yönetim Kurulu Başkanına vekâlet eder. 6 Aydan daha fazla süre varsa, Yönetim Kurulu Başkanlığının boşaldığı tarihten itibaren 30 gün içinde Yönetim Kurulu uygun gördüğü ve yazım öncelik sıralamasına bakılmaksızın çağırdığı yedek üyenin de katılımı ile toplanarak Yönetim Kurulu Asil Üyeleri içinden Yönetim Kurulu Başkanı’nı seçer.
Yönetim Kurulu seçimini izleyen ilk toplantıda; kendi arasında görev bölümü yaparak iki Başkan Yardımcısı, bir sayman ve bir genel sekreter seçer.
Yönetim Kurulu Başkanı iki dönem üst üste yeniden seçilebilir. Bir dönem aradan sonra eski Başkan’ın yeniden seçilmesi mümkündür. Ayrıca görev süresi sona eren Yönetim Kurulu Başkanı oy hakkı olmamak üzere bir seçim dönemi boyunca Yönetim Kurulu toplantılarına davet edilir ve katılabilir. Müddeti biten diğer tüm üyelerin yeniden seçilmesi mümkündür.
Yönetim Kurulu zorunlu haller dışında en az 30 (otuz) günde bir toplanır. Başkan ve 5 (beş) Yönetim Kurulu Üyesi’nin isteği söz konusu olursa her zaman olağanüstü olarak da toplanabilir. Yönetim Kurulu toplantıları altıdan az üye ile yapılamaz.
Üyeler, bir takvim yılı içerisinde mazeretsiz olarak üç defa toplantıya katılmaması durumunda Yönetim Kurulu Kararı ile üyelikten azledilebilirler. Azledilen Üyeler, Yönetim Kurulu’ndan ayrılmış sayılırlar. Bu durumda yerlerine Yönetim Kurulu’nun uygun gördüğü yedek üye yazım öncelik sıralamasına bakılmaksızın asil üyelik için görevlendirilir.
Madde – 25: Yönetim Kurulu Görev ve Yetkileri:
Yönetim Kurulu’nda kararlar oy çokluğu ile alınır. Yönetim Kurulu Başkanının görevleri şu şekildedir:
Başkan Yardımcıları, Genel Sekreter ve Sayman, idari ve mali hususlarda ve dernek yönetimi ile ilgili olan her konuda Başkan’a yardım eder.
Sayman, Derneğin mali hesaplarının tutulmasından sorumludur. Harcamaların bütçeye ve kararlara uygunluğunu temin eder. İlgili muhasebe defterlerini tanzim ve muhafaza eder veya ettirir. Para tahsilatı, satın alma işlemlerini yürütür veya yürütülmesini sağlar.
Genel Sekreterin görev ve yetkileri Madde 33’de açıklanmıştır.
Temsilcilik açma:
Dernek, gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla Yönetim Kurulu kararıyla temsilcilik açabilir. Temsilciliğin adresi, Yönetim Kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin Mülki İdare Amirliği’ne yazılı olarak bildirilir. Temsilcilik, Dernek Genel Kurulu’nda temsil edilmez.
Madde – 26: Yönetim Kurulunun Yedek Üyelerle Tamamlanamaması:
Yönetim kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebiyle yedeklerinden getirilmesinden sonra, üye tam sayısının yarısından aşağı düşerse, genel kurul mevcut yönetim kurulu üyeleri veya denetleme kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır. Çağrının yapılmazsa üyelerden birinin istemi üzerine sulh hâkimi üç üyeyi bir ay içerisinde genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
Madde – 27: Denetleme Kurulu:
Denetleme kurulu 3 Asil 3 Yedek üye olmak üzere genel kurulca seçilir.
Denetleme Kurulunun görevleri:
Madde – 28: Etik Kurulu:
Etik Kurulu 3 asıl 2 yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulu tarafından, Yönetim Kurulu ve Genel Kurul üyeleri arasından oy çokluğu ile seçilir. İlk toplantılarında kendi aralarından Başkan seçerler. Yönetim Kurlu Başkanı, Başkan Yardımcıları, Genel Sekreter veya Sayman olan kişiler de Etik Kurul Üyesi olabilirler.
Etik Kurulunun görev ve yetkileri
Çalışma Yöntemi:
Yukarıda belirtilen koşullardan en az birinin oluşması halinde, ilgili üye, Yönetim Kurulu kararıyla Etik Kuruluna sevk edilir. Sevkle birlikte Yönetim Kurulu gerekli gördüğü takdirde ilgili üye hakkında tedbir işlemleri uygulayabilir.
Etik Kurulu, kendisine tevdi edilen konu hakkında, ilgili üyenin yazılı savunmasını da alarak, cezalandırma ve hatta üyelikten çıkarılma koşullarının oluşup oluşmadığına dair raporunu yazılı olarak Yönetim Kuruluna bildirir. İlgili üyenin yazılı savunma vermemesi bu süreyi uzatamaz, bu durumda üyeden yazılı savunma alınmaksızın yazılı rapor oluşturulur.
Kurula sevk edilen üyenin yazılı savunma hakkı vardır. Kurul gerekli görürse üyenin sözlü savunmasını da alabilir. Yazılı savunma için süre, savunmaya çağrı yazısının üyeye tebliğinden başlamak üzere 15 gündür. Bu sürede savunma yapmayanlar haklarını kullanmaktan vazgeçmiş sayılırlar. Savunmaya çağırma Kurul Başkanlığı’nca yazı ile yapılır. Bu yazıda cezaya neden olacak eylemler açıkça belirtilir. Kurul, kendilerine gönderilen işleri 6 ay içinde karara bağlar. Bu süre içinde sonuçlandırılamayan işler için gerekçesi gösterilerek Yönetim Kurulu’ndan en fazla 3 aylık süre istenebilir.
Cezalandırılması veya dernek üyeliğinden çıkarılması istenen üye aynı zamanda Etik Kurulu üyesi ise, cezalandırma veya üyelikten çıkarılma istemi görüşülürken bu üye oy kullanamaz.
Üyelerin cezalandırılmasında veya dernek üyeliğinden çıkarılmasında nihai kararı Yönetim Kurulu toplantısında oy çoğunluğu ile verir. Yönetim Kurulu’nca verilen kararlar, ilgililere tebliğ edilmek ve gereği için Genel Sekreterliğe gönderilir.
Yönetim Kurulu’nun üyelere verebileceği cezalar şunlardır;
UYARMA: İlgili üyeye davranışının uygunsuz görüldüğünün yazıyla bildirilmesi.
KINAMA: Bir üyenin davranışının kusurlu olduğunun kendisine ve tüm üyelere duyurulmasıdır.
DERNEK ÜYELİĞİNDEN KESİN ÇIKARMA: Üyenin süresiz olarak dernekten çıkarılarak kaydının silinmesidir.
Disiplin cezası verilmesine neden olan tutum, davranış ve eylemlerin tekrarında bir üst derecede ceza uygulanır.
Kınama cezası üyenin yazılı bulunduğu üye kayıt defterine işlenir.
Kesin Çıkarma cezası alan üyenin adı üye kayıt defterinden silinir, varsa kimlik kartları geri alınır. Adı Genel Sekreterlikçe bütün üyelere bildirilir.
İtirazlar
Yönetim Kurulu’nun Disiplin kararlarına karşı bir defaya özgü olmak üzere Olağan Genel Kurul’da görüşülmek için itiraz edilebilir. İtiraz eden üye, itirazını Yönetim Kurulu’na yazılı olarak yapar. Yönetim Kurulu, itirazı Genel Kurul gündemine alır. Genel Kurul, Yönetim Kurulu’nun Disiplin kararını hafifletmek veya tüm sonuçlarıyla kaldırmak yetkisine sahiptir. Ancak, bu halde görevini yapmış olan Yönetim Kurulu üyeleri ile Derneğin hükmi şahsiyetinden maddi ve manevi tazminat talep edemez, edilemez. Dernek Kurul ve organlarının kararlarına karşı, yasalara ve tüzüğe uygun itiraz hakkı sınırlanamaz ve itiraz suç sayılamaz.
Dernekten çıkan veya çıkarılan üye, üyelikte bulunduğu süre içerisinde derneğe olan birikmiş aidat ve diğer borçlarını ödemek zorundadır.
Madde – 29: ROBODER Etik Kuralları:
Genel Mesleki Yükümlülükler
Ürün ve Hizmetle İlgili Yükümlülükler
Müşterilerle İlgili Yükümlülükler
Bu kurallarla İlgili Sorumluluklar
Madde – 30: Komiteler:
Derneğin başlıca komiteleri; Fuar, Basın-Yayın-Tanıtım, Eğitim ve Satış Sonrası Hizmetler’dir. Yönetim Kurulu, bu komitelere ilave olarak kendi görev sürelerince faaliyet gösterecek yeni komiteler kurabilir.
Komitelerde görev alacak kişiler Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir ve kendilerine Genel Sekreterlik tarafından davet mektubu gönderilir. Ayrıca, Genel Sekreterlik tarafından üyelere yapılacak duyurularla komitelerde görev almak isteyenler tespit edilir ve Yönetim Kurulu onayına sunulur. Yönetim Kurulu tarafından onaylanması akabinde komitede görev alabilirler.
Komitelerde Dernek üyesi olmayan uzman kişiler de görevlendirilebilir. Kurulan komiteler Yönetim Kurulu’na bağlı olarak çalışırlar. Bununla birlikte komiteler, hem Yönetim Kurulu hem de Genel Sekreterlik’e görüş sunarlar.
Yönetim Kurulu oy çokluğu ile komitelere yetki ve sorumluluk verebilir veya komite üyelerini görevlerinden azledebilir.
Komiteler, Madde 23’teki Usul ve Esaslara göre faaliyet gösterirler. Yönetim Kurulu Başkanı herhangi bir komitede görev alacağı gibi arzu ettiği tüm komite toplantılarına katılarak, görüş sunabilir. Ancak, asil üyesi olmadığı komitelerde oy hakkı yoktur.
Madde – 31: Komitelerin İşleyiş Usulü ve Çalışma Esasları:
Komite Üyelik Şartları ve Üyelik Seçimi
ROBODER Komiteleri’ne üye adayı olabilmek için; Dernek üyesi bir firmanın Yönetim Kurulu Üyesi, Şirket Ortağı, Şirket Müdürü veya şirket ücret bordrosuna kayıtlı personeli ya da ROBODER’İN Fahri Üyesi olmak gerekir.
Toplanma Şekli Ve Oy Hakkı
Mevcut Üyeliklerin Sona Ermesi
Madde – 32: Genel Sekreter:
Dernek merkezini yönetmek, dernek çalışmalarını yürütmek ve yönetim kurulu faaliyetlerini düzenlemek, kararlarını tatbik etmek üzere, yönetim kurulu tarafından, yönetim kurulu içerisinden ve/veya ücretli ve mukaveleli bir genel sekreter tayin edilir.
Madde – 33: Genel Sekreterin görev ve yetkileri:
Madde – 34: Derneğin Borçlanma Usulleri:
Borçlar kanunu ve diğer mevzuat hükümlerine göre yönetim kurulu, derneğin çalışmalarını ve amaçlarını gerçekleştirebilmek için ve dernek adına menkul ve gayrimenkul alımlarında Genel Kurul izniyle birlikte belirlenen azami miktarı geçmemek ve borçlanmaya karar veren Yönetim Kurulu’nun görev süresi içinde borcun tamamen ödenmesi şartıyla borçlanma yapılabilir. Derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve Derneği ödeme güçlüğüne düşürecek şekilde yapılamaz.
Madde – 35: Organlara Seçilenlerin İdareye Bildirilmesi:
Genel Kurul’u izleyen 30 (otuz) gün içinde Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu ile derneğin diğer organlarına seçilen asıl ve yedek üyelerini Mülki İdare Amirliği’ne bildirmekle yükümlüdür. Dernek organlarında ve yerleşim yerinde meydana gelen değişiklikler de aynı usule tabidir.
Madde – 36: Üyelerin Ödeyecekleri Giriş Ödentisi ve Yılık Üye Ödentisi ve Miktarlarının Belirlenme Şekli:
Madde – 37: Derneğin gelir kaynakları:
Madde – 38: Defter ve Kayıtlar:
Dernekler işletme hesabına göre defter tutarlar. İşletme hesabı esasına göre defter tutan dernekler, herhangi bir hadde bağlı kalmaksızın Yönetim Kurulu Kararı ile bilanço usulüne göre defter tutabilirler.
Dernek, aşağıda yazılı defterleri tutar. Bu defterleri Dernek Müdürlüğü biriminden veya Noterden onaylı olması zorunludur. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan defterler ile form veya sürekli form yapraklı defterler, kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.
Ticari işletmesi bulunan dernekler, ticari işletmeleri için, ayrıca Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutarlar.
Bilanço esasına göre tutulacak defterler şunlardır:
Karar Defteri
Üye Kayıt Defteri
Evrak Kayıt Defteri
Alındı Belgesi Defteri
Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri: Bu defterlerin tutulması usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu kanunun Maliye Bakanlığı’na verdiği yetkiye istinaden yayınlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.
Madde – 39: Derneğin Gelir ve Gider Belgeleri:
Dernek gelirleri, Alındı Belgesi ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.
Dernek giderleri ise, Fatura, Perakende Satış Fişi, Serbest Meslek Makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak dernekler, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. Maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Gider Pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için Gider Makbuzu düzenlerler.
Dernekler tarafından kurulan kişi, kurum ve kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri Ayni Yardım Teslim Belgesi ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneklere yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise Ayni Bağış Alındı Belgesi ile kabul edilir.
Bu belgeler; yönetmelikle gösterilen biçim ve ebatta, müteselsil seri ve sıra numarası taşıyan, kendinden karbonlu elli asıl ve elli koçan yaprağından meydana gelen ciltler veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığı ile yazdırılacak form veya sürekli form şeklinde, dernekler tarafından bastırılır. Form veya sürekli form şeklinde bastırılacak belgelerin, belirtilen nitelikte olması zorunludur.
Madde – 40: Alındı Belgelerinin Bastırılması ve Kontrolü:
Alındı ve teslim belgelerine; Ç,Ğ,İ,Ö,Ş ve Ü harfleri kullanılmamak şartıyla ve bu belgelerin her birine ayrı ayrı A harfinden başlayarak Z harfi dahil olmak üzere alfabetik sıraya uygun seri numarası verilir.
Alındı ve teslim belgelerinin her serisine 0000001’den başlayarak 100000’e kadar (100000 dahil) sıra numarası verilir.
Bastırılacak alındı ve teslim belgelerinin seri ve sıra numarası ile adetleri, A serisi ve 0000001 sıra numarasından başlamak üzere Derneğin Yönetim Kurulu Kararı ile belirlenir. Alındı ve teslim belgelerinin her birisinin seri ve sıra numaralarının birbirini takip etmesi zorunludur.
Alındı ve teslim belgelerinin bastırılması dernek Yönetim Kurulu Başkanı veya Sayman üyesi tarafından yazılı olarak ilgili basımevinden istenir. Bu yazıda konu ile ilgili Yönetim Kurulu kararının tarih ve sayısı, bastırılmak istenen belgelerin seri ve sıra numaraları ile cilt adetleri belirtilir.
Alındı belgeleri, müteselsil seri ve sıra numarası taşıyan kendinden karbonlu elli asıl ve elli koçan yaprağından meydana gelen ciltler veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığı ile yazdırılan form veya sürekli kayıt formu şeklinde tertip edilir. Form veya sürekli form şeklinde bastırılacak alındı belgelerinin, belirtilen nitelikte olması zorunludur. Alındı belgesi ciltlerinin koçan kısmı iki suret olarak bastırılabilir. Ancak, koçan yaprağının bir suretinin cilt koçanında, diğerlerinin ise muhasebe evrakları arasında düzenli olarak saklanması zorunludur.
Bastırılan alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları ile diğer baskı işlerinde kusur bulunup bulunmadığı, Sayman üyece kontrol edilir. Kontrolde hatalı olduğu ortaya çıkan cilt veya formlar geri verilerek aynı miktarda yenisi bastırılır. Alındı belgeleri, matbaanın sayman üye tarafından bir tutanak ile teslim alınır.
Bastırılan alındı belgesi ciltleri veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığı ile yazdırılması için bastırılan formların adedi ile seri ve sıra numaralarının, 15 (onbeş) gün içinde basımevleri tarafından Mülki İdare Amirliği’ne bildirilmesi zorunludur.
Madde – 41: Yetki Belgeleri:
Yönetim kurulu asıl üyeleri hariç, dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden Yetki Belgesi dernek tarafından iki nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır. Yönetim kurulu asıl üyeleri yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilir.
Yetki belgelerinin süresi yönetim kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir. Süresi biten yetki belgeleri birinci fıkraya göre yenilenir. Yetki belgesinin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlenen kişinin görevinden ayrılması, ölümü, işine veya görevine son verilmesi, derneğin kendiliğinden dağıldığının tespit edilmesi veya fesih edilmesi gibi hallerde, verilmiş olan yetki belgelerinin dernek yönetim kuruluna bir hafta içinde teslimi zorunludur. Ayrıca, gelir toplama yetkisi yönetim kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir.
Madde – 42: Taşınmaz Mal Edinme:
Dernekler genel kurullarının yetki vermesi üzerine yönetim kurulu kararı ile taşınmaz mal satın alabilir veya taşınmaz malları satabilirler. Dernekler edindikleri taşınmazları, tapuya tescilden itibaren 1 (bir) ay içinde Mülki İdare Amirliği’ne bildirmekle yükümlüdürler.
Madde – 43: Derneğin Denetim Şekilleri:
İç Denetim: Derneklerde iç denetim esastır. Genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Denetim kurulu; derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
Denetim kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.
Mülki Amir Denetimi: Gerekli görülen hallerde, derneklerin tüzüklerinde gösterilen amaçlar doğrultusunda faaliyet gösterip göstermedikleri, defterlerinin ve kayıtlarını mevzuata uygun olarak tutup tutmadıkları T.C. İçişleri Bakanı veya Mülki Amiri tarafından denetlenebilir.
Bu denetimlerde kolluk kuvveti mensupları görevlendirilemez. İçişleri Bakanlığı ve Mülki İdare Amirliği’nin yapacağı denetimler mesai saatleri içerisinde yapılır. Bu denetimler en az 24 (yirmidört) saat önce derneklere bildirilir.
Denetim sırasında görevli memurlar tarafından istenecek, her türlü, bilgi, belge ve kayıtların, Dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.
Madde – 44: Tüzüğün Değiştirilmesi:
Tüzük değişikliği genel kurul kararı ile yapılabilir.
Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için derneğe kayıtlı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.
Madde – 45: Derneğin Şubesi:
Derneğin şubesi yoktur.
Derneğin Feshi Halinde Mal Varlığının Tasfiye Şekli:
Madde – 46: Derneğin Feshi:
Dernek Genel Kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel kurulun derneğin feshine karar verebilmesi için, tüzüğe göre derneğe kayıtlı bulunan üyelerin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması şarttır. İlk toplantıda bu çoğunluğun sağlanamaması halinde üyeler ikinci toplantıya çağırılır. İkinci toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Feshe ilişkin kararın toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile verilmesi zorunludur. Derneğin feshi Genel Kurul tarafından 5 (beş) gün içinde mahallin en büyük Mülki İdare Amirliğine yazıyla bildirilir. Fesih kararı ile birlikte derneğin mal varlığının genel kurulun alacağı karar doğrultusunda tasfiyesi yapılır.
Madde – 47: Derneğin Tasfiyesi:
Genel Kurulca fesih kararı verildiğinde, Derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin Genel Kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde Dernek adında “TASFİYE HALİNDE ROBOT ENTEGRATÖRLERİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİLİ SİSTEM ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ” ibaresi kullanılır.
Madde – 48: Geçici Maddeler:
Geçici maddeler, Genel Kurul Toplantısında kabul edildiği andan itibaren yürürlüğe girer ve dernek organlarınca uygulanır.
Madde – 49: Hüküm Eksikliği:
Dernek Tüzüğünde Hüküm bulunmayan durumlarda 5253 Sayılı Dernekler Kanunu bu konuda hüküm bulunmayan durumlarda ise 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu hükümleri uygulanır.
Bu Tüzük 49 (KırkDokuz) Maddeden ibarettir.
DERNEK YÖNETİM KURULU
Murat YARIŞ
Aydın ŞİMŞİRLİ
Ahmet Ali ŞEN
Ünal ALTINTAŞ
Ahmet Ertuğrul ÇELİK
Eren GÖNENLİ
Çağrı ÖZARSLAN
Mutlu BALKAN
Özgür YILDIZ