Fuar Tarihi : 22-26.04.2024
Saatleri : 09:00 – 18:00
Katılımcılar : 3.962 firma
Ziyaretçiler : 130.000 kişi
Web Sitesi : https://www.hannovermesse.de/en/
Düzenlenme Sıklığı : Yılda Bir (Annual)
Fuar Hakkında:
Daha önceki yıllarda tarafımca çok fazla kez ziyaret edilen Hannover Messe fuarı, eski dolu günlerinden uzaktadır. Genellikle tek senelerde daha dolu olan fuar; çift yıllarda daha sakin geçmektedir. Bu yıl Norveç’in partner ülke olduğu fuarda önümüzdeki yıl Kanada partner ülke olarak katılacaktır.
Ziyaretçi sayısının geçtiğimiz seneyi yakaladığı belirtilse de eski gücünden ve doluluğundan uzak olduğu görülmektedir. Dünya üzerinde herhangi bir fuarın genel görünümünü ve anahtar rakamlarını bilmek istiyorsanız https://www.auma.de/en sitesini ziyaret ederek fuarın geçtiğimiz yıllardaki performanslarını görebilirsiniz.
Genellikle üretim konusunda faaliyet gösteren firma temsilcilerinin yeni teknolojileri görmek ve tedarikçilerini çeşitlendirmek için ziyaret ettikleri bir fuar haline gelmiştir.
Teknoloji devleri ve bilinen temel üreticilerin standları daha yoğun olmakla birlikte, nispeten daha fazla bilinen ve tedarikçisi bulunan aksam parça üreticilerinin standları daha sakin bir yapıda fuarı tamamlamıştır.
Türkiye’den 140 civarı firma fuara katılım göstermiş büyük çoğunluğu ise İstanbul Ticaret Odası ile birlikte milli katılım ile gelmiştir. Milli katılım stand tasarımları her ne kadar güzel görünse de firmaların ayrıştırılmasını sağlayacak yeterli görsel veya alan konusunda kafalarda soru işareti kalmaktadır.
ROBODER Katılımı:
ROBODER, fuara Makine İhracatçıları Birliği’nin daveti ile Türkiye’nin Makinecileri standında katılım göstermiştir. Genel Sekreter Artun BÖLGEN ile temsil edilen ROBODER üyesi iki firma HİD-TEK ve KAR METAL firmaları da 5. Holde fuarda kendilerine yer almıştır. Bunun dışında üye firmamız FESTO’da stand açmış ancak katılımı Almanya üzerinden gerçekleşmiştir.
ROBODER fuarda birçok kişi ve kurum ile görüşme fırsatı yakalamıştır. Görüşmelere istinaden yeni iş birliği fırsatları doğmuştur. Çeşitli ülkelerin dernek temsilcileri dışında, ROBODER ile ilgili konularda faaliyet gösteren Türk firmaları ile de görüşülmüştür. Çeşitli paneller ve sunumlar takip edilmiştir. Özellikle fuarda bulunan yabancı benzer dernekler ile iletişime geçilmiş ve ROBODER ile karşılıklı veya birlikte ne gibi faaliyetler yapılabileceği konuşulmuştur.
Gözlem ve Değerlendirmeler:
Fuar ziyaretçi sayıları her ne kadar geçtiğimiz yıla göre aynı kalmış görünse de fuarın küçüldüğü ve genel olarak küçülmeye devam ettiği söylenebilir. Bunun nedeni fuarların genel endüstriden ziyade özel konulara doğru bölünmesi olarak düşünülmektedir. Bir de internetin genişlemesi ve yayılması ile tedarikçi – müşteri bulma işinin bir bölümünün online olarak yapılmaya başlanmasıdır. 2010’lu yılların başındaki tüm dünyanın merak ile beklediği yeni teknolojilerin artık sosyal medyadan paylaşılan kısa videolar ile temel müşteri kitlelerine tanıtmak daha popülerdir.
Fuar içeriği birkaç temel alt başlık olarak tanımlansa da yoğun ziyaretçi çeken bölümler genellikle, Endüstri 4.0, Otomasyon ve Sensör Teknolojisi, Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi ve Robotik ile ilgili bölümlerdir.
Fuar ziyaretçileri başta Almanya’dan (%59) gelmektedir. Sonrasında ise Hollanda (%3,5) ve Çin Halk Cumhuriyeti (%2,8) ziyaretçileri ağırlayan fuarda Türkiye’den gelen ziyaretçiler (1.670 kişi – %1,3) olarak ölçülmüştür. Fuar sonu raporuna ve diğer rakamlara buradan ulaşabilirsiniz.
Katılımcılarda da Çin etkisi görülmektedir. Fuarın her bölümünde Çin Halk Cumhuriyeti’nden firmalar bulunmaktadır ve sayıları çok fazladır. Özellikle mevcut teknolojiler konusunda tedarikçi ağını geliştirmek isteyen firmalar her türlü parça ve aksam tedariği için çok çeşitli firmaya rastlayabilirler.
Fuarın en büyük değişimlerinden birisi Hidrojen Yakıt Teknolojisi üzerinedir. Sanki elektrikli araçlar ve elektrikli pil teknolojisi yokmuş gibi sadece ama sadece hidrojen yakıt teknolojisi, hidrojen motorları, hidrojen depolanması gibi çözümler ön plana alınmıştır. Bu teknolojiye özel bir alan dahi fuarda kendine yer bulmuştur. Hidrojen teknolojisinin kullanılmasının önümüzdeki dönemde daha hızlı yol alacağını tahmin edilmektedir. Hidrojen üretimi, depolanması, taşınması ve kullanılması başlıklarının her birinde birçok büyük firma ismi görülmektedir. Birçok firmanın hidrojen motorları fuarda kendine yer bulmaktadır.
Robotik konusundaki holde ise bilinen büyük üreticilerden birçoğu bulunmamaktadır. Yine de yeni teknolojilerini göstermek isteyen Uzakdoğu menşeli firmalar çoğunluktadır. Özellikle fiyat rekabeti ile pazara giriş yapmaya çalıştıkları görünmektedir. Almanya’nın büyük entegratörlerinden biri olduğu söylenen IBG firmasının çeşitli uygulamalarını gösterdiği büyük bir standları bu holde en dikkat çekici stantlardan biri olarak görülmektedir. Robot köpek gibi teknolojinin geldiği noktayı gösteren standlar daha çok şov amaçlı olarak ziyaretçileri standa taşımak için kullanılmaktadır.
Google, Microsoft gibi kuruluşların cloud tabanlı yapay zekâ algoritmaları ve bu yapay zekanın endüstrideki kullanım alanlarını incelemek isteyen ziyaretçiler ile Siemens, Festo gibi firmaların yeni çıkardığı ürünleri incelemek isteyen ziyaretçilerde standları boş bırakmamaktadır.
İşe Yarayacak Bilgiler ve Linkler:
- Makinelerin haberleşmesini sağlayacak ortak bir arayüz gibi düşünülen ve kısa adı UMATI olarak belirlenen (Universal Machine Technology Interface) organizasyon, kendini alt sektörlerde konumlandırmaya başlamıştır. https://umati.org/ Buradaki web sitesinden sektörlere ulaşılarak çeşitli makineler, katmanlı imalat makinaları ve robotik konularındaki gelişmeleri open source olarak çalışan veri toplama ve işleme hakkındaki Avrupa bazlı gelişmeleri takip edebilirsiniz. VDMA’nın bir projesi olan UMATI’nin orta ve uzun vadede standart olacağı tahmin edilmektedir.
- Çin Halk Cumhuriyeti’nden bir oluşuma ait AGV / AMR raporu fuarda alınmıştır. Bu raporu okumak isteyen firmalarımız buradan indirebilirler. İlgili oluşumun web sitesine https://www.chinamobilerobotalliance.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.
- Avrupa’da faaliyet gösteren ve Avrupa’nın bütün ülkelerinde kurulum hizmeti alabileceğiniz bir firma ile görüşülmüş olup Türk menşeli olma avantajlarını kullanabileceğinizi düşünüyoruz. İlgili firmaya https://dynamic-automation.de/ web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Son zamanlarda yaşanan vize sorunlarımız sebebi ile yurtdışında kurulum yapılma işinde zorlanan üyelerimiz için bilgilendirme amaçlıdır. Bu firma ilgilenebilecek üyelerimiz için bilgilendirme amaçlı olup ROBODER olarak üyemiz olmayan bir firmaya referans olmamız mümkün değildir.
- Fuar esnasında ziyaret Hannover Technology Academy bünyesinde ziyaret ettiğimiz ve uzaktan erişim konusunda sektör profesyonellerine eğitim vermeyi planlayan merkez ilginç bir seçenek olarak görünmektedir. Çeşitli kuruluşlarla iş birliği yapmak isteyen merkez, online olarak sektör profesyonellerine eğitim hizmeti vermekte, çeşitli kontrolör ve robotlar ile gerçek zamanlı çalışma imkânı sunacak bir altyapı sunmaktadır. Şu an sadece gördüğüm kadarı ile Siemens ve Yaskawa ile birlikte çalışan bu akademi ile işbirliğimiz doğrultusunda üye istekleri doğrultusunda bir eğitim sunabilir hale gelecektir. Kontrolörlerin eski versiyonları, çeşitli robot markaları ve pendantları ile çalışma imkânı sunan bu eğitim ile ilgili gelişmeler ROBODER tarafından takip edilecektir.
- Fuar esnasında yapılan konferansları izlemek için bu adresi ziyaret ederek kayıt yaptırmalısınız.
Son Değerlendirme:
Özellikle genel sanayi fuarları artık alt konular özelinde ihtisas fuarlarına yenilmektedirler. Özel konu ile ilgili kişilerin ve rakip firmaların daha çok ihtisas fuarlarında bir araya geldiği görülebilmektedir. İşe yeni başlayan veya tanıtım amaçlı olarak orada bulunan firmalar dışında yeni bağlantılar için değişik bir seçenek olsa da eski alışkanlıklar ile hareket eden firmalar da bulunmaktadır. Bazen bir fuarda tek olmak iyi olabildiği gibi, fuarın tamamının çok verimsiz geçmesine de sebep olabilmektedir. Bu yüzden ilgili ihtisas fuarlarının takibi daha önemli hale gelmektedir.
Sektör profesyonelleri bu tür bir genel endüstri fuarının artık 2-3 yılda bir ziyaret edilerek tedarikçi bakılabilecek bir fuar haline geldiğini gözlemlediklerini belirtmişlerdir. Mevcut tedarik zincirini çeşitlendirmek / ucuzlatmak isteyen kişilerin ziyaret edeceği, çok bilinmeyen teknolojilerin olmadığı bu genel sanayi fuarlarının benzerleri ülkelerde gerçekleşmektedir.
Teknoloji gelişimi veya yönü konusunda fikir verebilecek nitelikte start-up firmalarının incelenmesi, üniversite veya eyaletlerin standlarının ziyaret edilerek daha önce akla gelmemiş bir fikri duymak veya yeni bir teknolojinin demonstrasyonunu görmek daha ilginç yollara çıkmakta fayda sağlayabilir.
Artun BÖLGEN
Genel Sekreter
02.05.2024